Skip to main content

Mitől lesz jó egy csomagolás?

A csomagolás feladata az, hogy megvédje a csomagolt árut az olyan statikus, dinamikus és klimatikus terhelésekkel szemben, amelyek például a szállítási, rakodási és tárolási folyamatok során (TUL) léphetnek fel. Szükség esetén csomagolási javaslatunkat különböző csomagolásteszteknek vetjük alá, ellenőrizzük a csomagolóanyagokat és eszközöket, illetve szimuláljuk a szállítási igénybevételeket.

Knüppel Csomagolástechnika Kft.

+36 30 743 2693
info-hu@Knueppel.de

Csomagolásvizsgálat szállítási szimulációs vizsgálatokkal

A csomagolásvizsgálatokra vizsgálati előírások átfogó szabványkészlete vonatkozik. Nagy értékek esetén a biztosítási fedezet szempontjából fontosak lehetnek a megfelelő vizsgálatok. A vizsgálatokat olyan nemzetközi szabványok szerint végzik, mint az ASTM, az ISTA, a DIN, az EN és az ISO. Ennek során mechanikai és klimatikus terheléseket egyaránt vizsgálnak.

Tehergépjármű kirakodás
stretch-test

Tudományosan alátámasztott csomagolásvizsgálat

Dinamikus tesztek

A dinamikus terhelések leejtés-, rezgés- és ütésvizsgálatokkal szimulálhatók. Ezek során azt mérik, hogy az ilyen azesemények hatása a csomagolt áruk meghatározott érzékenységének határértékein belül marad-e. Például a következő vizsgálatok kerülnek elvégzésre:

  • függőleges és vízszintes ütésvizsgálatok
  • rezgésvizsgálatok
  • Kompressziós és rakodási nyomásvizsgálatok

Klimatikus tesztek

A hőmérséklet-ingadozások hatására páralecsapódás képződhet a csomagolás belsejében. A külső csomagolás anyagától függően a vízgőz kívülről is behatolhat a csomagolásba. Ennek következtében károsodhatnak a nedvességre érzékeny áruk vagy kezeletlen fémek. A csomagolást úgy kell megfelelően kialakítani, hogy megelőzze a károkat.

A klímaváltozási teszt (DIN EN IEC 60068-2-30) a klimatikus terheléseket szimulálja. Ezt a vizsgálatot saját klímakamráinkban tudjuk végrehajtani, akár 16 m3 térfogatig.

Kémiai-fizikai vizsgálatok

A csomagolóanyagok alkotóelemei vagy akár a feldolgozási maradványokból származó szennyeződések a csomagolt termékeken szándékolatlan változásaihoz, például elszíneződésekhez vagy korrózióhoz vezethetnek. Kémiai elemzések segítségével feltárjuk a gyártási folyamat során keletkező szennyeződéseket és azok okait, és ajánlásokat tudunk tenni azok megelőzésére.

Anyagellenőrzés

A terhelési vizsgálatokon kívül természetesen olyan szokásos anyagvizsgálatokat is végrehajtunk, mint például a következők:

  • Fóliavastagság a DIN ISO 4593:2019-06 szabvány szerint
  • Dart Drop (fólia) az ASTM D 1709/A szabvány szerint
  • Húzó- és szakítószilárdság, szakadási nyúlás (fóliák) a DIN EN ISO 527-3/2 szabvány szerint
  • Felülettömeg (DIN EN 536)
  • Kartonvastagság (ISO 3034)
  • Robbanásvizsgálat papíron