Termékek » Termékek áttekintése » Palettavédelem és rakománybiztosítás

Palettavédelem és rakománybiztosítás

Minden úton biztonságban

Palettán szállított áru: egészen biztosan professzionális rakományvédelem szükséges

A rakománybiztosítás és a szállítmánybiztosítás valamennyi lépésének alapvető célja az, hogy hatékonyan és sértetlenül szállítsuk az árukat a célállomásra. Ezzel egyidejűleg természetesen el kell kerülni minden olyan veszélyt, amely emberre vagy környezetre leselkedik. A rakományt alapvetően úgy kell biztosítani, hogy szokásos közlekedési körülmények között ne tudjon sem elcsúszni, sem felborulni vagy leesni.

A rakomány biztosításához eltérő rögzítő- és csomagolóeszközöket lehet felhasználni. A törvényalkotó szerint a szállítandó rakományokat – a rakománybiztosító, valamint rakodóeszközöket beleértve – mindig úgy kell berakni és biztosítani, „hogy még hirtelen fékezés vagy hirtelen kitérő mozgás esetén sem csússzanak el, boruljanak fel, guruljanak ide-oda, essenek le vagy okozzanak elkerülhető zajt”.

A rakomány biztosítási kötelmének jogi alapjait itt szabályozzák: 

  • A közúti közlekedés szabályairól szóló rendelet (StVO)
  • Forgalombahelyezési rendtartás (StVZO)
  • Német Törvényi Balesetbiztosítási Egyesület (DGUV)
  • Veszélyes áruk joga (GGVSE/ADR)
  • Fuvarjog (HGB).

A rendvédelmi előírások mellett, gyakorlatilag minden szállítási kár fájdalmas időveszteséget, nagy ráfordítást és nem ritkán óriási költségeket jelent az érintettek számára károsodott vagy megromlott áru formájában. Mindez elkerülhető az adott szállítmányozás szempontjából megfelelő biztosító kiegészítők használatával. Átfogó tanácsadással és biztosító kiegészítők széles választékával támogatjuk.