Skip to main content

300 csomagolás helyett 2

Alternatív csomagolás vezérműtengelyek számára

Rugalmas alternatív csomagolás, amely több száz különböző termékváltozathoz alkalmazható: A thyssenkrupp ipari óriás használható alternatív csomagolásokat keresett a csupán egyetlen vezérműtengely-változat csomagolására alkalmas csomagolásuk helyettesítésére. A Knüppel által kifejlesztett moduláris tálcának köszönhetően az eredeti alternatív csomagolás mintegy 300 változata helyettesíthető csupán két csomagolási változattal.

Ez a megoldás a Knüppel különleges erősségének eredménye: saját fejlesztési részlegének és a nagykereskedő termékportfóliójának kombinációja. Míg a gyártók saját termékeiket részesítik előnyben, a kereskedők pedig általában nem rendelkeznek Csomagolásfejlesztés cégünk személyre szabott csomagolási megoldásokat képes kínálni ügyfeleinknek.

Knüppel Csomagolástechnika Kft.

+36 30 743 2693
info-hu@Knueppel.de

Az ügyfél

A thyssenkrupp gyökerei egészen a 19. századig nyúlnak vissza; jelenleg a csoport világszerte elismert részvénytársaság, 40 milliárd eurót meghaladó éves forgalommal. A sokéves együttműködésre és az ennek során szerzett pozitív tapasztalatokra támaszkodva a thyssenkrupp üzemeken átívelő ellátásilánc-menedzsment projektvezetősége a vezérműtengely-gyártás folyamatoptimalizálási igényével fordult a Knüppelhez.

 

Vezérműtengely tálca

A megbízás

A Thyssenkrupp – többek között – vezérműtengelyeket gyárt számos autógyártó számára igen sok változatban. A vállalat jelenleg még mindig elégedett a jelenlegi sorozatcsomagolással, de az alternatív csomagolás megoldása jelentős optimalizálási potenciált tartogatott: A több száz változat mindegyikéhez a saját merev csomagolását használták. A megfelelő csomagolás készleten tartása az adott vezérműtengely-változathoz, és szükség esetén annak rendelkezésre bocsátása időigényesnek bizonyult, a szállításhoz pedig kartondobozra volt szükség – ez bár biztonságos, de nem hatékony folyamat. A papírrostalapú anyagok használata  az eldobható csomagolások számára ugyanakkor a fenntartható módon gondolkodó ügyfelek folyamatos igénye.

A követelmények

  • Alkalmazhatóság több száz vezérműtengely-változathoz
  • Kartonanyag alkalmazása
  • Szállíthatóság kartondoboz nélkül
  • A folyamatbiztonság fenntartása
  • Hozzájárulás a Folyamatoptimalizálás
Alternatív csomagolás vezérműtengelyek számára

A megoldás

A moduláris megoldás csökkenti a csomagolási változatok számát

A Knüppel által kifejlesztett csomagolás a hullámkarton tálca, fogazott sín és vezetőszalag modulokból álló készlet: A hullámkarton tálca rakodófülekkel, a lekerekített fogazott sín V-hornyokkal rendelkezik, a vezetősín pedig keménykartonból készült, átalakított szabványos élvédő. Ezekből néhány egyszerű mozdulattal összeállítható egy hat alkatrésznek megfelelő csomagolás minden egyes vezérműtengely-változat számára, amely egy rögzítőmechanizmusnak köszönhetően ugyanazt a stabilitást éri el, mint a korábbi alkatrészspecifikus megoldások. A kész csomagolások csak kismértékben térnek el az adott korábbi megoldásoktól, azonban mindössze két készlettel mintegy 300 különböző csomagolási változat helyettesíthető.

Kartontálca

Anyagmegtakarítás a karton további használata mellett

A készlet minden modulja az igényeknek megfelelően kartonból áll. Az ugyancsak igényelt anyagmegtakarítás egy apró részletből jön létre: A rakodófüleknek köszönhetően a tálcák stabilan egymásra rakodhatók közvetlenül egy EUR raklapra, és csupán egy kartonfedéllel kell lezárni azokat. Während die Materialmenge der Verpackungssets in etwa derjenigen der vorherigen Verpackungen entspricht, entfällt bei der neuen Lösung der Umkarton fast vollständig.

Folyamatoptimalizálás és a folyamatbiztonság növelése

A moduláris csomagolást az igényeknek megfelelően integrálták a meglévő folyamatba, optimalizálva a folyamatot, valamint javítva a folyamatbiztonságot:

  • A készlet igények szerinti összeillesztése a csomagolási folyamat megfelelő pillanatában bocsátja rendelkezésre a megfelelő csomagolást. A pozíciók beállításának egyszerűsége miatt a merev csomagolásokhoz hasonló folyamatbiztonság érhető el, a folyamatlépés azonban jelentősen hatékonyabbá válik.
  • Az egymással kombinált különálló termékek használata rendkívüli mértékben csökkenti a szükséges raktározási területet. 
  • Míg a korábbi megoldás egy szögletes és csak egyetlen vezérműtengely alakjához igazodó fogazott sínnel rendelkezett, az új sínek V-alakúak, sarkuk pedig lekerekített. Ennek következtében kevésbé kockázatos a VCI-fólia felhelyezése, a V-alakú hornyok pedig különböző formájú vezérműtengelyek rögzítését teszik lehetővé. Ráadásul ezek csak az erre szolgáló érintkezési felületeken érintkeznek a horonnyal.
  • A külső karbondoboz alkalmazásának elhagyása nemcsak anyagot takarít meg, hanem a kezelést is leegyszerűsíti a raklap be- és kirakodásakor.